Sunday, 3 July 2016

Selamat Hari Raya dan Selamat Berubah, Kawan :')


Hai everibadi :D
Memang agak awal buat entri pasal raya. Sebab takut tak berkesempatan nak update. So akan bertangguh, bertangguh, bertangguh dan terus bertangguh sampai akhir tahun. Disebabkan memang Nuha dah lama tak update, so alang-alang ilham datang secara tiba-tiba time buat kuih, terus Nuha nak update harini.

First sekali Nuha nak mintak maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki kalau ada salah kata, kasar bahasa and pape (cliche). Untuk kawan Nuha yang di Shah Alam, Kajang and Besut, harap korang boleh redha dengan perangai aku yang mungkin banyak menyakitkan hati. Mintak maaf sangat (^O^)
Balik je cuti raya, malam tu tetiba kucing (maybe terlebih rindu kt tuan dia) cakar muka Nuha. Tak banyak pun cakar. Cukup la buat satu garis buruk atas bibir :') :'D Harap harap raya ni hilang la. Kalau tak hilang, terpaksa tepek bedak banyak-banyak. #thuglife

Untuk sesiapa yang menunggu tutobies dari Nuha, selamat berangan-angan and bermimpi sebab maybe berzaman lagi Nuha nak update tutobies. huks huks. Tunggu la cuti sem nanti. TU PUN KEMUNGKINAN LA YE HAHAHAHAHAHAHA 
                                                                                                                                         

Untuk kawan-kawan Nuha yang dikasihi, rasanya memang tak boleh sangat nak tegur korang dengan cara ftf. Kita pun jarang sangat jumpa. Nak message, nak dm, takut dikata jaga tepi kain orang lain. Biar la Nuha tegur kat sini, so bukan korang je yang akan baca. 

Nuha bukan nak acah acah alim, bukan nak meninggi diri sangat dengan menegur korang. Nuha sedar Nuha siapa and Nuha taknak gunakan title Ulul Albab untuk menegur.
tolong jangan cepat terjebak, cepat nak capub (cari publisiti) sangat dengan orang lain. 
Maybe kita nampak yang tudung pendek, kaki slim, baju singkat ni stylo. Hipster. Apa lagi nama yang ada? Raver? Rempit? Blabla.

Maybe kita nampak perempuan-perempuan yang gunakan perkataan kasar, nampak style.
Kalau dari mata Nuha la, perangai ni senanya bukannya dtg kat korang dari dulu. Kan?
Terjebak kan?
Maybe dekat mata korg, benda ni tak salah.
Maybe dekat mata korg, aku ni siapa nak menegur? 
Maybe dekat mata korg, halah Nuha ni dh masuk Ulul Albab nak acah2 alim.
Tak kesah la apa korg nak kata. Cuma Nuha sangat2 terkejut dengan perubahan perangai korg yg dulu, and yg sekarang. Saja la Nuha layan dulu. Saja la buat-buat tak kesah. Tapi sempena raya ni, Nuha nak tegur la. 
Taknak mention nama siapa-siapa. Kalau tengok la kat group kita, hampir semua 'berbahasa' yang sama. Bukan apa, sekali tengok mcm conversation dari group lelaki. Lelaki pun kalah dalam group tu.

'sial', 'babi',' buto' , 'cilaka', 'kmak', blablabla memang dah sebati dalam jiwa korg ke? 
Harap harap benda ni semua macam Sains. Dah sebati, tapi still boleh dipisahkan. Macam garam dengan air.
Nuha sedar memang Nuha pun pernah jugak terjebak. 
Tapi paling teruk skrg pun, 'do', 'ngek', siot'. Kalau ada lagi tu, ha campur tu la.
Rasanya takdala advance sangat sampai kmak kmak. Kalau ada tersebut, sorry la. Tu pun terjebak jugak tu.

Nuha tak perfect sangat nak tegur, tapi kita sama sama berubah la.
Tu sebab kalau korg sedar la (Rasanya takda sapa yg sedar sebab Nuha bukan sestylo korg), Nuha memang tak berbunyi sangat dalam group. Ada hari je yg Nuha bising kt situ. Bila bab blue, bila bab dah keluar segala bahasa tu, mintak maaf la. Nuha hanya berani melihat.
Nuha banyak kali terskip conversation korg. Tetiba kt bawah tu ada org kata ada iftar. Disebabkan malas nak scroll, Nuha pun tanya " Eh ada iftar ke??? " 
Agak terkejut la bila dibalas
 " lain kali focus ok babi. "
 " *nuha ".
 Oh kira typo babi dengan nuha la ni. sangat jauh tau awak. jauh sgt. 
Rasa nak nangis la bila org reply kat kita mcmtu. Rasanya saya tanya elok-elok, kan wak?
Maybe korang ingat aku jenis korg, setakat babi, pedehal.

Girls, don't expect too much. Tak semestinya semua orang berperangai mcm u . Tak semestinya semua org tak terasa or biasa dengan perangai korang.
Maybe ada antara korg ni yang agak malu untuk berubah. Sebab maybe outdated sikit kan.
Rasanya lagi elok la outdated, tapi keperempuan kau dijaga. Org dengar, org baca text kau.. Takda rasa cm " eh bapak ah bahasa dia ". 

Lagi satu bila dh masuk bab blue ni. Kalau tgk la, kt group tu.. Perempuan yg lebih blue dari laki. Perempuan yg timbulkan pasal blue dulu daripada laki. Girls, tlg la malu sikit nak ckp blue ni. Kalau sesama perempuan ckp benda blue, boleh dipertimbangkan la lagi. Tapi ni dh la tgh communicate dengan laki, ada masuk bab blue pulak. Dh la perempuan yg mulakan. Jangan malukan kaum hawa, wak. 

Mintak maaf la kalau entri ni menyentapkan korg. Mana ada tegur yg tak sentap. Tapi apa guna sentap, tapi tak pernah muhasabah?
Tak salah untuk jadi hipster,
Tak salah untuk jadi yg sewaktu dengannya,
But remember, tlg jaga keperempuanan kau and aurat kau.