Saturday, 28 January 2017

The Quran In You


Image result for quran tumblr


Maybe orang akan kata, Nuha you're so bajet la sekarang. Mentang2 ulul albab dah pandai dah bab bab ni. No, i'm not. I'm still a real me. 
"What does it say in the Quran?"
We've known that org keliling kita tak kira muda tua sebaya ke they have different attitudes, different tu different ni. Kita pun ada ramai kawan yang banyak perangai. Ada yang manja, ada yang mengada, ada yang nak melawa je kerja, ada yang kurang ajar, ada yang so on lah. Kadang-kadang kita mesti pelik, although kawan kita ni tahfiz ke, pandai ke, mesti ada di kalangan yang gunakan bad words in their sentences. Including kita.

Mungkin perkataan perkataan yang dorg rasa biasa tu, dah sebati dalam diri. Macam Nuha, perkataan 'do', 'ngek' memang tak boleh hilang. But don't worry, At least kita ada effort nak berubah, that is the important thing.

Why is swearing forbidden?

" O you who have believed, let not a people ridicule [another] people; perhaps they may be better than them; nor let women ridicule [other] women; perhaps they may be better than them. And do not insult one another and do not call each other by [offensive] nicknames. Wretched is the name of disobedience after [one's] faith. And whoever does not repent - then it is those who are the wrongdoers. " c/p [Al-Hujurat 49:11]

Kita pakai tudung, sebab Allah suruh.
Kita solat, sebab Allah suruh.
Kita jaga batas pergaulan, sebab Allah suruh.
Kita tak makan babi, sebab Allah suruh.
Kita tak minum arak, sebab Allah suruh.

Kita tahu, kalau kita buat benda yg dia larang, dia murka.
And same goes to swearing, kenapa kita tahu Allah tak suka tapi kita still buat?

Kita tahu, benda cliche bila orang cakap,
" Bila tgh diri marah, duduk. Marah lagi, baring. "
" Bila marah, diam "
Bila dengar je terus ckp cliche. Cliche memang cliche, benda cliche la yg selalu kita tk buat. Akhirnya memakan diri sendiri.
 " Don't mix bad words with your bad mood. You'll have many opportunities to change your mood but you'll have no opportunity to replace the words you spoke." 
Mungkin sebelum ni pendirian Nuha salah, Nuha ckp for those yang mencarut tu takpa kalau guna perkataan yang simple2 tu. Actually simple ke tidak, still Allah tak suka.
No matter orang tu terasa ke tidak, that is not the point. 

" Don't wait for people to be kind, show them how. "
Kadang2 kita pelik. kenapa kawan2 kita, mungkin yg satu group ngan kita, mungkin sekelas, mungkin kawan baik kita ni, attitude dia buat kita boleh terjebak. Nak tegur, takut terasa. Nak tarbiyah, orang kata 'sentap' 'sentap', tapi bukan dia amik iktibar pun. Dia anggap teguran kau tu, hanya gurauan. 

So, tunjuk diorg benda yang betul. That is how kita berdakwah. Tak berani gunakan mulut, kita gunakan actions kita untuk berdakwah.

Kita baca Quran hari2, org pun mengata " apa la takda langsung ciri2 Quran dlm diri. ", " Apa la, bila baca Quran ingat baik sangat, sama je mcm org tak baca Quran dengan baca ". " Apa la kata je tahfiz, perangai sama je mcm yg tak pernah baca Quran. " Ni bukan special untuk dak tahfiz pun, this is for all of us. Kita pun baca Quran.

Show them you have Quran in you. Let them see the Quran in your actions. Be good to your parents, be good to everyone. 
" It isn't about how far you reached the Quran, but how far Quran has reached in you " 

From now on kita yang perlu tunjuk diorg. Bukan tunggu diorg untuk tunjuk ke kita.
" If you wish to check how much you love Allah, then see how much your heart loves the Quran. And you will know the answer. "
Till then, Assalamualaikum.