Tuesday, 28 March 2017

Say Hi to Japan Things


Soooooooooooooooooooooooooooo
habis sudah cuti seminggu untuk sekolah Nuha. So welcome back to school! Seminggu cuti yg ada memang tak terbukak pun nk update entry. Ni untuk penipuan. Kalau tbh senanya dh jejak dh nak type tapi idea takdak, and busy. Ha busy tu tk tipu.

Memandangkan masa cuti tu ada event gak. Ada kenduri Aqiqah kt rumah nenek. So i have to make doorgiftsssssssssss for them. Dibayar kan, kena ah buat. 2 hari spend time untuk tu. Lagi 2 hari masak kt rumah. eh no bukan 2 hari. Tapi berhari2 jugak ah dekat dapur. As usual, kalau balik rumah memang gunakan masa untuk buat kek and blablablbla.

TAK!
Bukan nak menunjuk ke mende tapi kekadang Nuha cm terpikir gak. Mcm habit lak setiap kali balik rumah mesti buat kek, kuih ah. HAHA. So basically mmg ibu Nuha memang akan tunggu Nuha balik untuk lagi bersemangat nak buat kuih :3 ciaciacia. Actually Nuha sekarang tengah masa SK (SAINS KOMPUTER) kat sekolah and takda cikgu. So Nuha guna masa ni untuk update blog. 
Oh yaaa nak cerita pasal Jepun senanya ni. Actually bukan Nuha pun yang pergi jepun tapi parents Nuha yang pergi. Tapi sepanjang Nuha tengok gambar2 dorang pergi aritu, serious kagum. Tengok gambar and dengar cerita pun dh rasa kagum dengan dorang punya tabiat seharian dorang. Kalau korang research pun memang akan membandingkan dengan Malaysia yang korang duduk sekarang. Bukan nak burukkan negara sendiri, tapi ha ni Nuha nak cerita ni kenapa.

ONE
Bila tengok gambar2 diorang, Jepun sangat bersih. Ye tak tipu. Usually kalau kt Malaysia kan dia punya laut macam tepi2 tu bau busuk and so on. But no to Jepun. Secondly dorang punya kedai2 tepi jalan macam tempat kedai2, even belakang kedai takda langsung bau busuk. That is what my mom said la. Dia kata takda pun mcm kita. Ada sampah celah2 tu, bertakung air semua. No. Takda pun kat sana. Tu satu dah tabik. 

TWO
Bila tengok video dekat train station or bus station lak, as usual people nowadays, eh no. KITA nowadays tak kira lambat cepat still lembab gila jalan. Dengan gossipnya dengan boraknya dengan selfienya. Tak pernah kita nak datang earlier dari time yang dibagi. Macam cikgu math nuha cakap, ' If you're punctual, that means you're late. So be earlier ' but no one did that. Sorry Sir. Tapi diorang kat sana, kalau ada ekskalator, semua kena berdiri dekat belah kanan. Sebab apa? Sebab untuk orang yang nak cepat, yang nak lari, jalan ikut kanan. Sebab kita en cepat ke lambat ke naik ekskalator memang terabur je. So sapa yang nak berlari cepat ke atas tu memang terpaksa meredah or terpaksa menunggu. Tu dua dh tabik. 

THREE
Last sekali yang Nuha tahu, attitude dorang dalam bas dengan train. Kan kalau kita, mesti ah bising gila dalam bas or train sebab nak borak bagai kalau kita ada kawan. Tapi diorang, tak. Dorang sangat senyap dalam bas. tapi maybe ada la sikit borak tapi sangat minimum. Dorang antara main fon or baca buku je. Bukan nak cakap communication antara dorg tu teruk, no that's not the point. Tapi attitude dorang kira sopan la jugak. Cakap pun slow. Ala macam dalam flight kita la. Ada ke yang antara kita yang bising nak mampus dalam flight? Takda en? As usual orang dalam flight borak sikit je. Ha centu ah diorang dalam semua kenderaan awam. Tak silap la, Yang tu tiga dah tabik. 3 kali tabik untuk diorg from Nuha.

Parents Nuha pun banyak beli untuk anak2 dia and cousin dia semua. Nuha dapat kimono and selipar dorang sekali. Memang lawa ah tak tipu kimono tu. Cuma tak tahu bila nak pakai tah. And my fav, coklat dorg sedap gak. Strawberry salut dengan green tea chocolate. Dengar mcm tak sedap, tapi srs sedap. 

Okay masa pun dah takda ni. Dah nak masa lain Next week dah exam. Jumpa lagi next entry, In Shaa Allah and babai.