Wednesday, 13 September 2017

Math's killing me


Lepas dah cuti raya haji 2 minggu lepas tanpa sebarang update. Nak update je tetiba ada je yang menghalang. Pernah jugak type punya panjang2 last2 tak save. Takziah la jadinya kan? Banyak benda nak dicerita sepanjang 3 minggu start from cuti raya haji sampai la sekarang. 

Sekadar untuk cerita apa yang tertinggal, cuti raya haji berjalan sangat best which is macam biasa, apa plan yang nak buat masa cuti akan dibiar sepi dan begitu juga yang terjadi pada homework2. Sebelum cuti, maktab dah bagi amanat kt pelajar untuk hafal dalam 10 page Quran and boleh baca dekat parents tapi nnti bukak sekolah kena tasmik balik kat setazah. pfft

Dalam dua tiga hari cuti tu memang semangat membara gila nak hafal. Dengan buat keknya, mcm biasa la en. Sambil2 hari memasak tu ada jugak bahagikan masa untuk study au. Jangan memain dengan semangat dan azam baru Nuha yang tetiba menjadi pulak masatu. 

Tapi alangkah indah kalau benda tu berterusan sampai habis sekolah. At the end, memang la dua tiga hari tu semangat sebab kurang benda nak buat kt rumah. Sampai la hari keempat, which is my cousin datang kt rumah. who the hell in this world yang boleh teruskan study bagai kalau cousin datang? ngehngeh

Kitorang berjalan2 bagai dalam 2 3 hari jugak. Pergi lawat cousin lain la tula ini la. Banyak la jugak jadual dalam 3 hari tu. Ouh dan kami juga berjalan tengok wayang pada pukul 12 malam dan balik pada pukul 2 pagi juga. wa.

Hari2 lepas tu, dalam beberapa hari je yang ada free kat rumah sebelum sibuk pulak pergi balik 'kampung' kat Sri Damansara. Yelah, walaupun rumah nenek tu lagi besar pun, rumah nenek still dipanggil kampung kan? Ya itu kampung saya XD

Haa dalam masa beberapa hari tu memang free habis la Nuha. Takdanya nak homework bagai. Selain buat popia nestum. masak lagi dan masak lagi, Nuha habiskan masa tengok kdrama sambil study. Walaupun bukannya penggemar kpop sangat, drama tu boleh la layan. Asal drama tu hero ngan heroin dia hensem and lawa, dah boleh tengok. Biar ah tak best pun asal hero hensem dan senang hati tengok tu pun sudah memadai HAHAHAHHA

Hari yang balik kampung tu memang ala mcm biasa la raya haji selalu buat. And ya, Nuha ada fail sikit masak kek marble masatu padahal senang au. Punya ah teliti Nuha buat marble kek nak bagi lawa last2 tak masak sebab salah set oven tu punya api. Letak api bawah ke cemana tah sampai tengah2 dia tak masak.; Tapi tepi2 dia boleh makan and sedap au. Tengah2 dia tak masak macam bila potong, macam ada chocolate larva XD

Ada bbq bagai dekat kampung, memori yang takboleh dilupa. Haih dah rindu.

Masuk sekolah, kena struggle untuk exam. ada seminggu lagi masa sebelum exam au. So struggle punya struggle pastu sambil struggle tu pulak, ada pulak chorasical yang kelas Nuha kena masuk untuk Hari penutup kemerdekaan kat maktab nanti aduyai,. So kena la practice sampai pecah otak. Seminggu je masa untuk berlatih. Alhamdulillah gempak sebab skrip tu taktahu la sapa buat sampai hebat nau tu ngehngeh, Excellent jugak la masa hari penutup tu sampai semua bersorak. Biar la Nuha paling semangat paling excited masatu. Perangai yang susah dibuang.

Habis chorasical, mulalah minggu exam. Malam tadi baru buat exam Math ramai2 satu batch kat dewan. Nuha takut gila sebab sebelum ni lepas cikgu Nuha yang ajar math pindah, susah sikit math nak masuk kepala otak. Alhamdulillah semalam dapat jugak jawab. Biar la dapat berapa pun janji dah usaha. Kalau bawah 70% kena buat 30 copy kertas math. haih. Redha dan tawakal.

Nasib baik exam Sejarah Sains semua minggu depan. Tak suka gak senanya exam tak ikut jadual sebab kekadang takut ada subjek yang cikgu buat exam mengejut. So kena prepare awal. Tapi kalau ikut jadual pun, takdanya yang exam ada yg minggu depan bagai. Ada baik ada buruk la. 

Untuk sapa yang baca kat chatbox Nuha tu, and yg tegur tu thank you sgt2 walaupun mcm hahaha yela memang bukan aib pun kalau tegur secara public. Tapi tak kesah la, asal tegur sudah ah. Cuma nama tu je yang Nuha tak berapa berkenan sangat dia pergunakan nama orang lain untuk tegur. Awak guna unknown pun saya dh ok wak. 

Tu attitude batch Nuha kalau nak tahu, depan ok. Belakang mengumpat/kata nk tegur tapi tegur cmtu la. Tak marah, cuma fakta ;) . So sebagai orang yg berfikiran 'matang' ni, Nuha try terima semua teguran. Sebab ada yang kata bila Nuha berubah, dorg nnti kata munafik ke, fake ke, pastu suruh just be yourself. hahaha lawak bukan? Nak buat macam mana, bagi dorg seorang leader perlu perfect dalam semua hal. Adab kena sentiasa sopan, tak boleh bising. Ye, Nuha terima semua tu. Sebab yela perangai batch bergantung kat leader katanya. Macam mana pun i still syg u gais. biar la sebelum ni cukup dikhianati oleh 80org cmtu. Takpa lah, biar dikhianati jangan mengkhianati.

Okay masa SK nak habis, in Shaa Allah next time Nuha cerita banyak lagi sebab akan datang ada lagi cerita yang penting untuk cerita. See ya. Wish me luck in exam. Amin