Saturday, 10 November 2018

How to be a REAL #BFF


Image result for tumblr holiday

Hi ^^
Yessss, afterr.. you know, 3 months baru dapat melepaskan segala benda dari pt3 sampai la ke program MIGTY, and my holiday. So in mrsm, program ni kira wajib la utk join sebelum masuk f4. Ala2 macam program nak mantapkan leadership, teamwork and whatsoever la.

Dalam program ni, as an mrsm ulul albab program, MIGTY kitorang tak macam apa yg di-expect, sebab banyak ulul albab program too la. Hafal, hafal and hafal dalam 5 or 4 hari dalam seminggu. Other days tu, idk, sometimes ada program, sometimes tak. Kiranya macam.. kalau nak bezakan MIGTY last year dengan this year, this year kind of, u know, unacceptable.

Maybe other mrsms dapat enjoy macam mana yang ditetapkan, dengar cerita sampai 6 to 7 program dorg buat, idk, mrsm saia 4 je. Ulul Albab, Golden Seeds, Hustle4Muscle and lastly, grand dinner untuk f3 students. But as long as benda ni lepas Pt3, lepastu program yang lain2 pun okay la interesting la jugak takda la boring sangat, kitorg still dapat hilang tension jugak. Tension la sangat, bunyi macam nak exam SPM.

Benda yang wajib dibuat kalau lepas pt3, ofc, tengok movie & baca novel, kiranya kalau ada time table macam kt sekolah tu, dua benda ni masuk la. Macam mana dapat novel dekat asrama? Haha, so easy. Dekat sekolah, kitorg ada habit beratur tanpa barisan. Ha. Nampak menarik kan? Itulah yang terjadi kepada sesiapa yang membawa novel di sekolah. Sampai berpuluh2 orang baca.

That's it untuk ceritera selepas pt3. And Alhamdulillah, my examination went well. Berserah jelah, yang mana KBAT tu lagi la kena berserah, taktahu betul ke idok. Sebenarnya main topic dia bukan benda ni. Benda lain. Macam biasa, mengadu dalam blog sendiri. Taknak baca, you can.. ha, u know kan.

I have a lot of friends. Tapi macam yang semua org tahu, macam semua org dah rasa, a real friend sangat susah nak jumpa. Lagi2 a group of real friend. Sebab sorang pun kita susah cari, apatah lagi group. kan? Mungkin org akan kata "You have to understand each other blablabla.." so how about when I am the only one who understand them? 

Okay, imagine. You ada, a friend, yang you dah kamcing. Macam, u cakap apa pun dia tak terasa, dia cakap apa pun u tak terasa. But that does not mean yang u takda feeling, faham tak? 

Dear friends, 
Nak cari kawan baik senang. Tapi nak cari kawan setia ni susah. Tapi benda tu tak akan dapat dicari kalau diri sendiri pun tak seperti yang dicari. Get it?
Jangan pernah buang kawan, bila dia ada makanan baru nak cari. (Haa ni i can say benda ni especially for asrama students la yg selalu macam ni. Bila ada makanan baru nak anggap kawan. As usual.)
Jangan pernah tinggalkan member, dia nak periksa, u nak periksa, dia nak study cara dia, that's not mean your friendship will end bcs of that. Support him/her.
Kalau kawan cerita benda, that's mean she/he trust u. Support him/her. As example, dia join competition, jangan sampai hari nak compete baru nak tanya. Useless. Jangan haraplah.
Bila dia seorang yang open-minded, jangan fikir dia sentiasa begitu. 
Bila dia happy go lucky, jangan fikir dia sentiasa begitu.
People change, kan?
Bila dia tegur, u ada hak nak bantah kalau benda tu misunderstanding. But if u don't know benda tu betul/tak, terima dulu. Thank him/her.
Jangan cerita dekat orang lain pasal apa yang dia kata, u dasar mulut puaka. Org nampak dia je bodoh kalau u cerita.
Hmm, what else?
Saja memberi tips melalui pengalaman.

Eh dah 11.11. Apa tunggu lagi? Mari kita borong LAZADA!
Okay iklan jap. Nak stop suasana tegang.

Nak cakap pasal f4 lah. Baru berapa hari yg lepas, masa cuti Deepavali, (masa tu kat sekolah lagi), f3 kena join Add Math class dengan tcr Afzan. DAN SEMESTINYA KAMI PENING. Ya lah, first-timer, first time tengok jalan kira yg macam nk bg kita bazir duit beli buku baru tu.

I AM REALLY SUPER-NERVOUS untuk subject2 baru tahun depan. Physic, Chemist, Biology, blablabla yang sememangnya dengar bunyi pun meremang. Yalah, dari buku beli yg SUCCESS MATHEMATICS PT3 1,2,3 tukar jadi SPM 4,5. Gila tak meremang tengok nama spm besau2 tu. 

Seperti biasa, setiap akhir tahun, bulan 12, sebelum buka sekolah or semasa buka sekolah, azam baru sentiasa ada. Azam yang tahun tu jadi tahun paling meaningful la, paling berdisiplin la, nak pandai la, it is COMPLETELY NONSENSE HAHAHAHAHHA. Tapi berangan tak salah, kan? Mana tahu azam tahun 2019 menjadi pulak tetiba. Miracle sometimes happen, lol.

It's already 2:45 a.m. Bye2!