Monday, 20 August 2018

Unexpected batchmates

Image result for tumblr friendship
gambar tiada kaitan antara yang hidup atau mati

Eh hai
Long time no see la.
Zie memang tak expect lama macam ni zie tak balik rumah. Dalam, dua bulan. Aritu balik untuk raya, kalini balik untuk raya. Lama kan?

Since this year nak menghadapi PT3, macam2 jugak la yang ditorture, dipressure semua. Ha ni adalah salah satu daripada ayat2 gramatis English yang menggunakan imbuhan bahasa Melayu. Selamat menyambut PT3. xx maaf kerana penggunaan bahasa manglish yang tidak boleh dikawal selepas ini.

Tapi disebabkan semakin nak pt3 ni, my sekolah tiba2 jadi huru hara kejap. Idk why tapi mmg huru hara la kalau nak didescribekan. Semua jadi nakal serta merta, f5 ke f3 ke. 'Our' batch memang tiba2 jadi semua benda nakal nak try. Nak periksa, makin dihasut setan. Nak hilangkan keberkatan :\ 

But we, as girls. ala macam tak biasa la kalau mana2 sekolah pun memang girls sokmo over. Lagi over bila batch sendiri yang max nakalnya pihak Adam, yang minimum nakal pihak Hawa. Tu yang Hawa semakin bangga dan rasa boleh membetulkan dunia. 

Meh ni nak cerita sikit, nak mengadu sikit.

Dalam pada nak 'membetulkan dunia' tu, me, as vice president of batch takdela buat apa sebenarnya. Cuma buat kerja yang patutnya dibuat. Nak dijadikan cerita, that day, my batch kena amik gambar kelas untuk majalah sekolah dalam pukul 230. But unfortunately, kitorang sebagai pelajar mangsa exam pt3 ini ada pulak mathematics test dekat kelas pada pukul 3. Logik apa kan 230 amik gambar, kul 3 exam. Kalau orang yang memang punctual, bolehla nak gerenti pukul 3 dah ada kat kelas.

Jadi macam biasalah, me, as a girl, memang macam2 benda nak pikir padahal benda tu sangatla simple. Cari cikgu or call cikgu, mintak tukar sikit masa. Itu je sebenarnya. Dalam pada tengah buat kerja tu, eh la tiba2 president tak puas hati pulak kite ni buat keje. buat keje dia katanya. La habistu kenapa tak alert awal2? awak tu nakal. mana saya expect awak ingat keje macamni. Oh tkpela so which one is my kerja?

Bila nak try redha dipanggil 'boss' oleh bestfriend2 dia, eh la tiba2 semua pihak Adam panggil mcmtu. Angkat kening, tarik nafas sambil tangan kat dada tanya hati pehal tak matured sangat la president ni nak mengadu kat semua laki. lol

Tiba2, sis lagi tak boleh nak 'brain' bila tiba2 pihak Adam ini jadi rebel pulak. Ceritanya, kadang2 ni diri ini hairan la jugak, katanya kaum Adam ni kalau nak settle benda, jumpa depan2. Settle depan2. That is how true man's do. kan? Tapi pelik la jugak, president pihak Adam ni lain pulak. Dia cerita kat semua lelaki, and mengadu dekat beberapa pihak Hawa yang dia rapat, pasal keburukan kita ni. Hmmm ini dah jadi kes macam budak perempuan selalu buat, kan? Nampak gedik kan disitu? Faham tak situasi sekarang ni?

So untuk taknak menjela jela kan benda ni, I've decided untuk #mintamaafsajalah dekat pihak Adam sbb dorang tiba2 rebel dengan budak perempuan. Ada yg kata asyik girls je yang cikgu tak marah sangat. Alahai awak, kalau nak disayangi cikgu, jagala hati mereka, wak. Idk why tiba2 mintak maaf tapi biarlah, esoknya nak exam listening. Biar lapang sikit dada. Biar sejuk sikit hati. Takde la lagi nak mengadu sini sana, kannn.

But suddenly, after mintak maaf, beberapa2 pihak Hawa yang dia mengadu tadi, tiba2 bagitahu kite ni pasal apa yang president tu kata. Kata kita ni bossy, tu je point dia sebenarnya. La benda boleh settle kan, awak? Ya Allah baby bossnya awak ni. Harap awak tahu la blog saya ni. 
Entahlah, orang kata, 'just take it as a lesson'. Padahal dalam hati ni masih tak paham dari mana datang bossy tu. Rasanya dia nak kita bagitahu dia semua benda kerja yg kita buat kot. Entahlah, rasanya muka aku ni je yang selalu pergi jumpa dia, tanya, bagitahu macam2. HAIH REDHA SAJALAH YA NAK BUAT MACAMANA. 

Nak dijadikan pengajaran, ada benda tak puas hati, bawa2lah berbincang :)

Selamat Hari Raya Aidiladha :D 
(mengingatkan kembali pada hati, ada benda happy yang bakal menanti)

Baru semalam balik dari Gold Coast. Haha memang bukan Australia pun. Dekat Morib, je ye. Disebabkan kite ni jadi mangsa PT3 tahun ni, so mother and father pun buat Family Day dekat sini.
 
Image result for gold coast morib

Benda semakin happening bila cousin2, makngah pakcik atuk wan semua join jugak. Kira Family Day besar2an la. LAGI2 happening bila hari first kitorg sampai sini, semua berkumpul satu bilik (my grandfather's sebab atuk pakai wheelchair susah ke mana2), and makan makanan yang masing2 bawak. Macam biasalah diri ini membawa dessert saja yang mampu. Kami pun bersepah2 dalam bilik tu, alih katil la bagai bagi ruang besar, nk dipendekkan cerita, kami buat macam rumah sendiri.

Actually tempat ni attract tourist sebab ada Pantai Morib. Tapi hotel ni punya swimming pool pun boek la. Dengan coupon2 dia, dapat free tula inila, boleh flying fox dekat pantai la. Macam2 aktiviti lagi sebenarnya.

Disebabkan masa breakfast tu, nampak swimming pool tu macam memanggil2, kami semua lupa terus coupon yang boleh flying fox la, naik motor la bagai2 kat pantai, kami menghabiskan masa pagi kami dengan berenang. Siapa je yg berenang dalam masa sejam? No2, kami menghabis MASA PAGI. Dari 9 pagi sampai 11 lebih. Dah rasa mcm matahari dah tegak, kitorg naik la. Memang tak la nak pergi pantai dengan basah2 tu lagi. Naik mandi dan tidur la jawabnya.

Masa otw balik, sampai dekat R&R Dengkil, solat & minum2 petang sikit, tetiba ada cerita2 hantu pulak. (Warning: jangan baca waktu malam, lol)

Masa dekat hotel, dua bilik dekat floor 4, 4 bilik dekat floor 5, bilik my grandfather and grandmother dekat floor 5 tapi disebabkan aircond bilik dorg rosak, malam tu tukar bilik ke floor 1, bukan ground ye rakan2 jangan salah sangka. Tapi bukak balcony tu mmg lawa la kat floor 1 tu, bukak2 je dekat je dengan swimming pool. bolehla atuk nak tengok kitorg berenang esok pagi.

Malam tu, without atuk dengan wan, kitorg keluar pergi pantai, jalan2 jap, main belon dengan baby Qayyum, amik2 gambar semua and banyak la. Dah penat, kitorg balik ke hotel, ke bilik masing2. 
Ceritanya, kitorg yang dekat floor 4 ni aman la jugak, tidur nyenyak, aircond best, everything is perfectoo lah org kata. Tapi rupanya bilik makngah, makcik and moksu lain cerita rupanya.

Dalam pukul 3 pagi 2 pagi mcmtu, moksu bangun nak buat susu untuk baby Qayyum, while makngah, dekat bilik dia, pun bangun nak pi tandas, makcik pun dkt bilik dia, terbangun jugak sebab apa tktahu la. Suddenly, tiga2, dalam bilik masing2, dengar benda yg sama. Dengar org seret kerusi, rasa mcm dekat sangat. Lepastu ada org ketuk pintu.

Masalahnya, tiga2 tu kata org seret kerusi tu rasa dekat sangat, jadi org tu dekat depan bilik siapa sebenarnya?

Kitorg yg mendengar ni bulu roma naik je. Nasib baik dah dkt R&R, kalau dengar kt hotel haa..
Tiba2 teringat masa malam kitorg makan2 dekat bilik atuk sebelum ditukar ke floor 1. Rasa mcm tak sedap hati la jugak sebenarnya, lagi2 bila kitorg yg bilik dekat floor 4 nak turun ikut tangga. Zie turun dengan ibu, tangga tu agak seram la sebenarnya sbb lampu dia tk terang mana.

Masa turun dengan ibu, mmg jalan laju2 la. Zie dah sempat bukak pintu untuk ke floor 4, masa dh jejak kaki ke floor 4 tu, tiba2 dengar ibu cakap "hey". Terkejut la jugak, tgh senyap2 tu tetiba ibu mcm marah org kat belakang dia. Pastu bila tanya kenapa, ibu kata "Eh ingat ada org main2 tadi hentak2 kaki"